fredag 2. november 2012

Nyhetenes makt

Hvordan land bli presentert i et nyhetsbilde?

Nyhetsbildet har mye å si på hvordan vi ser på et land. Spør en tilfeldig person om deres syn på Nord-Korea og deres leder. Så vil nok de fleste ikke ta denne statsmannen seriøst. De fleste vil nok se på denne staten som en agressiv og provokerende stat.

Sannhet og makt

Nyhetene er den kilden som påstår at den er sann, dette er en kilde folk legger sin lit til og derfor så er dette også et medie som har mye å si når vi vender blikket ut fra våre egne grenser og ser oss rundt i verden. Nyheten har makt til å fargelegge verden rundt oss. Vi ser blinket og kan kjenne drønnet fra tordnet, men det er nyhetens som viser oss et bilde av hvor stort omfanget av lynet var... eller hvor lite det var...

Bevis
Noen journalister testet dette ut ved å lage to dokumentarer. Der de frontet den samme saken, men der den ene videoen fronter Israel side av grensa og den andre viser oss Gazas syn på konflikten. Kun for å bevise hvilken makt media har over vår forståelse av hvordan vi ser på verden utenfor våre egne byer og grenser, og selvsagt for ikke å glemme

Verden
Nyhetene i midtøsten og i vest-asia, ble mye presenter på grunn av krig. Du ser stadig vekk nyheter som handler om uskyldige barn som blir drept, og det er ofte et høyt antall. Nyheten i andre land baseres på store hendelser som er internasjonale eller store. Nyhetene om USA er som regel om presidentvalget eller konflikten mellom dem og Nord-Korea.


Det er sjeldent nyheter om andre land generelt. Du ser ikke mye nyheter om land i Europa eller i Sør-Amerika. Det er nok fordi det ikke er så mye aktivitet som Norsk Media kan fange opp. Det må være noe som er relatert til Norge, eller som betyr veldig mye.
Nyhetene blir både fremstilt som negativt og positivt. Det avhenger på hvilket land det er snakk om. Er det nyheter som land som er knyttet til Midtøsten så er det ofte negative nyheter om innbyggerne i landet. eller positive nyheter om at Nordmennene kommer hjem til Norge igjen.

Gründere og sandy
Nyheter om USA er ofte variert, det er nyheter om gründere, eiere av de store kompaniene som Facebook, Twitter, Sony, Samsung, Apple også videre. Presidentvalget. Ulykker og andre ting. Nå er Orkanen Sandy veldig aktuelt i VG og i Dagbladet. Dette er grunnet med at det er den kraftigste orkanen siden Irene. Dette blir omtalt over hele verden. 35 millioner liv er satt på spill. Store deler av New York er evakuert. Så dette er selvsagt noe som for masser med oppmerksomhet.

Bevissthet
Dette gir oss et blikk på at medier presenterer andre land som viktigere enn andre. Det bli også ofte sagt at media fremstiller ofte den negative siden på ting. Og “legger på” og styrker det negative i saken. Dette er en makt media sitter med og bruker bevisst og ubevisst.

1 kommentar:

  1. Godkjent. Dokumentarene fra Ur.se er gode og får fram det du ønsker å si oss på en utmerket måte. Virkeligeheten er med andre ord medievridd. Dette kritiske perspektivet er det viktig at vi tar med oss videre.

    SvarSlett